Poučne priče

Verujem da svaki posetilac ovog bloga koji oseti makar i zrno simpatije prema našem radu negde u dubini svog srca, ima neku svoju priču o nepravdi, licemerju, korupciji, moći u rukama mediokriteta ili bilo kakvu drugu životnu priču nastalu iz ličnog iskustva ili iz tudjih prepričavanja dogadjaja koji kod normalnog sveta izazivaju sablazan.

Verovatno ste čuli da dete nekoga ko sebe smatra ”boljim i sposobnijim” od ostalih dobija najviše ocene u školi, iako ima znanje koje je na donjoj granici proseka. Možda ste negde čuli kako je samohrana majka troje dece ostala bez posla koji je radila kvalitetno, stručno i odgovorno, jer je proglašena za tehnološki višak, a u stvari je uklonjena da bi se oslobodilo mesto za kćerku lokalnog političara. Ima li i u vašem okruženju kriminalaca koji slobodno šetaju gradom i posle 54 krivične prijave koje su protiv njih podnete i čije bahato ponašanje pokazuje odlike psihičkog poremećaja na koji ”niko nije nadležan” da reaguje u nedostatku osnova i zakonskih ovlašćenja? Imate li šefa ili kolegu čije radno mesto zahteva poznavanje rada na računaru i korišćenje osnovnih programa, a on ne samo da ne zna elektronsku poštu da otvori, već čak ni računar da uključi?

Uostalom, pogledajte našu temu ”O korupciji” koja će vas sigurno podsetiti na poznate dogadjaje.

Ispričajte nam (napišite) takve priče ili jednostavno,”narodski” prepričajte šta se to desilo ili se trenutno dešava u vašem okruženju.To mogu biti kratke priče u nekoliko rečenica ili čitave novele, sa mnogo elemenata i objašnjenja. Nije važno da li su depresivne ili satirične. Ne morate koristiti prava imena aktera (iako čisto sumnjam da će se usuditi da nas tuže, čak i ako se prepoznaju), niti verodostojno prepričati svaki detalj dogadjaja, ali bi bilo poželjno da se priča zasniva na stvarnim dogadjajima.

Vašu priču pošaljite na e-mail: romanonlineblog@gmail.com ili kroz Kontakt formu.

U zavisnosti od sadržaja i kvaliteta pisanja vaša priča će postati sastavni deo našeg romana ili će ostati deo ovih ”Poučnih priča” (možda odlučimo da objavimo zbirku takvih, kratkih priča i pripovedaka i u štampanoj formi). Priča će biti objavljena izvorno, onako kako je napisana ili u dogovoru sa autorom uz odredjene prepravke i korekcije. Autori objavljenih priča se mogu predstaviti punim imenom i prezimenom ili pseudonimom.

Sve i da vaša priča ne postane sastavni deo romana koji zajedno pišemo, jer nemoguće je u jedan roman spakovati sva zla i nepravde koje vidimo svakodnevno oko sebe, ni okvirno a kamoli kroz pojedinačne priče – primere, ipak ne bi bilo loše da na jednom mestu objavljujemo što više takvih priča i da ih komentarišemo, a njihovim akterima barem na takav način da ”sudimo”.

Recite nam, šta vas je to sablaznilo, prenerazilo…

Advertisements

Author: Holden Kolfild

Odrastao sam...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s