Najjači dečak u školi

Kao i svaka škola i naša je imala svog najjačeg dečaka. Uvek, u svakoj školi, potpuno je jasno ko je najjači i to je svima ostalima vrlo dobro poznato. O tome se ne raspravlja. Ima tu još ponekih, približno jakih, ali najjači može biti samo jedan. On konkurenciju ne trpi. Ako je konkurencija ozbiljna po snazi pa se stvar i ne može baš u potpunosti razjasniti poštenom tučom, onda će ovaj najjači da nadjača većom željom da bude broj jedan u školi i samoreklamiranjem. Najjači će tada bar ”marketingom” izdejstvovati priznanje drugih da je najjači.

Pojavi se ponekad i neko znatno slabiji od najjačeg, ko ipak misli da ima čime da mu se suprotstavi, ali takav odmah dobije preko nosa. I dok on krvari, jedni ga žale i teše, ali ne baš upadljivo, da se ne zamere najjačem dečaku, a  drugi, ulizice i poltroni, drže se uz kabadahiju, uplašeno mu se smeškaju i čestitaju na još jednoj izvojevanoj pobedi. Mora da se zna ko je ko u školi, pa da.

Ti poltroni i ulizice, često su mnogo gori od najjačeg dečaka. Uostalom, zato i jesu poltroni i ulizice. Steknu njegovu naklonost svojim dodvoravanjem, ulizivanjem sitnim a ponekad boga mi i krupnim poklonima, a onda pokazuju zašto im je ta naklonost bila potrebna. Okuraže se te ”junačine” moćnim zaštitnikom, pa stanu ispred nekoga ko im je ravan ili čak jači od njih i traže nešto što im ne pripada. Ponekad i ne traže ništa posebno već samo provociraju, tek da na takav način predstave lažnu sliku o sebi, da prikriju svoj kukavičluk i jadnost ili da skrenu pažnju na drugu stranu sa još pokvarenijih smicalica koje u stvari prave, a za koje znaju da im drugi ne bi smeli dati podršku, bar ne javno. Ne bi to smeo čak ni njihov mentor, najjači dečak.

Čik se suprostavite takvima, odmah će te videti ko im štiti ledja. Ako se drznete da im se usprotivite i ne izvršite što se od vas traži, zna se šta sledi!

Koliko god se trudio da gledam svoja posla, družim se sa svojim društvom i da nikome ne stanem na hlad, ni ja nisam mogao izbeći problem sa najjačim dečakom i njegovim udvoricama. Lepo je živela i radila moja porodica i razvijala naš mali, sitan porodični biznis, ali sasvim dovoljan da mirno i pristojno živimo. Nije to prošlo neopaženo kod ”moćne družine”. Tek, postaviše se ispred mene jednog dana i traže da im dajem pola svog džeparca ako nameravam i dalje čitave glave i kostiju da hodam našim zajedničkim školskim dvorištem. Kome da se požalim? Majci prvo, pa kome bih drugome. Ona je uvek bila moja zaštitnica.

  • Majko, taj najjači dečak u školi dušu nema… Izgleda da je on rođen samo da bi druge zlostavljao. Ima on dovoljno svega, čak bi se moglo reći da je bogat, a opet bi da od drugih otima. Ko mu ne da dobrovoljno ono na šta se nameračio, tog tuče i još tera i druge da ga biju. Pored toga, voli i da se pravi pametan, a u stvari je strašno glup. Svo njegovo znanje potiče iz video-igrica, najbezvrednijih šund emisija i časopisa. Iz najlakših predmeta kao što je narodna tradicija ima loše ocene, a ipak bi drugima da soli pamet. A da vidiš samo kako se oblači! Sav je kao nešto kitnjast, a u stvari sve sam kič na njemu, bez trunke ukusa. Ali i pored toga što je takav ugnjetač, nasilnik, razbojnik, pljačkaš, odvratni siledžija koji otima od slabijih, ima mnogo onih koji ga obožavaju, koji mu se dive. Zašto njega? Kako su uopšte vaspitavani oni koji ga gledaju zavidno i koji jedva čekaju kakvu novu glupost će najjači dečak pred njih izbaciti, pa još se utrkuju da tu glupost brže-bolje kopiraju. Ko je i kako kreirao mozak koji vapi od želje da bude kao on, da ga oponaša? A za to vreme našeg malog komšiju, znaš ovog tu blizu, koji ima sve odlične ocene, ili preziru ili ne primećuju. Nikoga nije briga što je na mnogim takmičenjima dokazao da retko ko zna istoriju bolje nego on. Njegovi literarni sastavi su uvek medju najboljima u školi. Znaš li da je on član i filmske sekcije? Pravi sjajne kratke i dokumentarne filmove. Pored toga je i pravi dobrica. Njegova mama često mesi odlične kolače, nije ni čudo valjda, oni bar gaje svoje žito i imaju svoj šećer, a on te kolače redovno donosi u školu i deli drugarima. Pa opet, takav kakav je nije mnogo poznat ni popularan, a ovaj siledžija jeste. Samo čekam kad će taj neotesani grubijan početi da otima i te njegove kolače. Njemu pola, a nama svima ostalim da podelimo drugu polovinu. Tako on pravedno raspodeljuje to što imamo u školi. Ostrviće se i na njega, našeg malog komšiju, videćeš, čim završi sa mnom…
  • Znaju li nastavnici za njega i njegovo ponašanje?
  • Znaju, ali izgleda da mu ne mogu ništa. U stvari, oni vide i čuju šta se dešava, ali niko od nas ugnjetavanih ne sme da ga zvanično prijavi. Pa i kome bi ga prijavili, njega se i nastavnici plaše, a direktor kao da je tu samo formalno postavljen. Kao da su ga taj najjači dečak ili njegovi roditelji postavili da bude direktor, pa da radi kako mu oni kažu ili da zažmuri kada je to potrebno i ne radi ništa.
  • Ko su mu roditelji?
  • Ko to zna… Kažu da je mešanac više rasa i nacija. Ozbiljno, ne pričam ti ovo podrugljivo. Više njih su ga gajili, ali on nekako nije u stvari ničiji. Zato valjda nema nikakvu kulturu, ne zna za tradiciju, ne zna za prave vrednosti, ne poštuje svoje ukućane, pa kako će onda poštovati nas ostale i uvažavati naše pravo na ljudsko dostojanstvo.
  • Kako se zove taj dečak?

Nakon što sam joj odgovorio, majka reče:

  • … Pomoćiću ti koliko mogu, ali ti ćeš morati pronaći način da prvenstveno sam sebi pomogneš, a ja ću ti pružiti podršku. Majka sam ti i to uvek pamti, ali protiv najjačeg dečaka i njegove družine moraćeš prvenstveno sam.

To mi je odgovorila nakon što sam joj rekao da se ta kabadahija zove The United States of America.

Advertisements

Author: Holden Kolfild

Odrastao sam...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s