Ministarstvo pravde ili prava?

Zašto se ministarstvo pravde zove tako kada se ne bavi pravdom  već pravnim sistemom i implementacijom pravnih propisa. Pravdu ne primenjuje sigurno, bar ne prioritetno već tek ako se u kojem slučaju pravda i pravo poklope, onda u redu.

Kakve veze imaju pravda i pravo? Evo, da ne uzimam kao primer bilo šta iz jadne, napaćene, obespravljene Srbije, već pravo i pravdu ”najdemokratskijih pravnih perjanica sveta”. Recimo, zakon o usvajanju dece od strane istopolnih parova. Wikipedia kaže ovako:

”Usvajanje dece od strane LGBT osoba je jedna od ključnih tema za priznavanje istopravnog položaja istopolnih parova.

Usvajanje dece od strane istopolnih parova je moguće u Andori, Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Južnoj Africi, Španiji i nekim delovima Kanade. U Irskoj i nekim drugim državama moguće je usvajanje dece od strane pojedinaca i pojedinki, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili bračni status.

U SAD samo nekoliko država eksplicitno dozvoljava usvajanje dece od strane istopolnih parova, i to: California, Connecticut, Illinois, Massachusetts, New Jersey, New York, Pennsylvania, Vermont i Washington, D.C...”

Dakle, LGBT populacija se izborila za svoja prava u ovim državama i zakon im dozvoljava da usvajaju, a zatim naravno i podižu i vaspitavaju decu. Ta usvojena deca, opet, nisu imala nikakva prava jer u trenutku usvajanja nisu imala biološku zrelost , dovoljno razvijenu svest i znanje da bi ih iko pitao da li žele da budu usvojena od strane jednog LGBT bračnog para.

Znači, za prava LGBT populacije i donošenje zakona kakvi se njima svidjaju je imao ko da se izbori (znam da će mi pripadnici ove populacije svejedno zameriti i proglsiti me… kako već hoće, ali ovo se zaista ne odnosi na njihovu seksualnu orijentaciju protiv koje nemam ništa protiv ako im se tako svidja, već isključivo na prava usvojene dece). Za tako usvojenu decu i njihovo pravo za opredeljenje ili zabranu da se usvajaju deca koja nemaju dovoljno godina starosti da bi mogla da se opredele za tako nešto nakon što bi im bilo objašnjeno šta je to LGBT populacija i da će biti usvojeni od jednog takvog bračnog para (recimo, deca od najmanje 12 godina), nije imao ko da se izbori!

Zakon je zakon i njega će sprovoditi ministarstvo prava. U ovom slučaju, ta jadna deca (samim tim što odrastaju bez roditeljskog staranja, a ne zbog toga ko ih je usvojio), nemaju prava na pravdu, niti nekakvo ministarstvo pravde koje bi njih zaštitilo.

Eto, to bi bio jedan, možda ne baš najsrećnije izabran primer, ali ipak primer koji u svim slojevima društva izaziva više interesovanja i rasprave nego recimo to što za isto krivično delo, na isti način izvršeno, neko dobije 5 godina zatvora, neko 2, a neko uslovnu ili novčanu kaznu.  Ili recimo to što će neko biti brzinski osudjen za jedno krivično delo, a drugom će se za isto delo krivični postupak otezati do zastarevanja, sve u zavisnosti kakvi su i čiji su interesi od slučaja do slučaja. Sudstvo je nezavisno, sudije imaju imunitet i to je zakon! To što za svoje činjenje ili nečinjenje nemaju bog zna kakve odgovornosti i što se ne zna ko je onda odgovoran za njihove svesne ili nesvesne greške i propuste o tome neka razmišlja nepostojeće ministarstvo pravde; oni se koriste ”ministarstvom prava” (može višestepeni sud vratiti postupak, ali lična odgovornost sudije- e, toga nema).

Nekome iseku struju jer dva meseca nema pošteno šta ni da jede, a kamo li da plaća račun za električnu energiju. Ok, tako kažu pravni propisi da treba i ministarstvo prava će razrezati ono što je propisima (pravom) predviđeno. Ne sme se prekoračiti iznos od 5.000 duga! Neko će ostati bez pokućstva, možda čak i bez cele kuće ako se zadužio iznad svojih mogućnosti da isplati dugove, bankama ili zelenašima, i nema neke razlike… Za to vreme, neki drugi pojedinci i njihove firme duguju milione za utrošenu električnu energiju, ali se nadje neko ko će reći da im treba progledati kroz prste i pomoći. Ne isključujte njima struju, njima struja treba! Njima se krediti i dugovanja otpisuju ili će se iz budžeta (od naših poreza) namiriti. Da li tako piše u nekom zakonu da treba, samo ja kao laik to ne znam?

Sve i da piše, to bi bilo pravo i sprovodjenje tako nečega u zakonu napisanog je sprovodjenje prava, a nikako pravde!

Zato se pitam, zašto se Ministarstvo pravde tako zove. Sramno je tako ga nazivati kad svi znamo da nema mnogo pravde na ovom svetu. Neka se zove Ministarstvo prava…

Justicija je rimska boginja pravde i pravednosti. Ali boginja je jedno, a ministarstvo nešto sasvim drugo. Čija je ona boginja, a čije je ministarstvo (kao da im je očevina pa mogu s njim šta hoće), to je već neka druga tema…

Advertisements

Author: Holden Kolfild

Odrastao sam...

1 thought on “Ministarstvo pravde ili prava?”

  1. Justicija u Srbiji spava dubokim snom. A kad malčice i otvori okce, gleda ko je na tas stavio više, pa njega i favorizuje.
    Jeste, gorka sam, sa razlogom.
    Odličan tekst.
    Bravo.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s