The Salt of the Earth (2014)

Dokumentarni film The Salt of the Earth (2014) sam pogledao na preporuku babeidede i …zanemeo sam na neko vreme posle filma. Nisam hteo da pišem svoj odgovor u komentarima već kao novi post. Ovaj dokumentarac to zaslužuje.

Link ka filmu So zemlje za gledanje online.

Dakle, mislim da do danas nisam shvatao fotografiju kao umetnost, ali nakon ovog filma… definitivno! Kakav čovek, kakav život, kakve fotografije! U prvom delu filma, kao što reče babeidede, čovek nas rastavlja na delove. Ne prikazuje ljudsku vrstu kao ”poluzveri”, nego kao najveće zveri koje je priroda stvorila. Sve potkrepljeno fotografijama najstrašnihih zločina i pogroma u poslednjih 30-ak godina. Navraćao je i kod nas, da nas fotografiše i pita: Da li ste vi ovde, u srcu Evrope a ne negde na kraju sveta, uopšte normalni? Iko?

Čovek je prilazio belim medvedima, gorilama, mazio je ogromne kitove iz čamčića… ali kaže da veću zver od čoveka nije video. Zapitao se s pravom, nakon svega što je video kao mladić u brazilu za vreme vojne hunte, kasnije u Etiopiji, Kongu, Ruandi, Hrvatskoj za vreme ”Oluje”, Bosni u okolini Žepe… da li mi uopšte zaslužujemo da živimo? Iko?

Na kraju nam pokazuje mala, praktično nepoznata plemena u Sibiru, blizu polarnog kruga, kao i u prašumama Amazona, koja gotovo da nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa savremenim čovekom, a sigurno nikako sa civilizacijom i njenim tekovinama. Dok ih posmatramo, nameću se pitanja, da li je čovek nekada možda bio bolji i šta ga je navelo da postane zver?

Na kraju, on i njegova porodica sade novu prašumu na 600 hektara opustelog zemljišta i raduje se kiši. Kiša je dobra! kaže na samom kraju. Ako je u njemu nakon svega što je video, još ostalo nade za čovečanstvo, onda nema razloga da ne ostane i u nama.

Advertisements

Author: Holden Kolfild

Odrastao sam...

1 thought on “The Salt of the Earth (2014)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s