Dopler – Erlend Lu

Obavezno štivo za sve ljubitelje savremene književnosti i one koji tragaju za smislom… Više novela nego roman, čita se za jedno popodne.

Dopler

Sa sajta Geopoetike:

Često su glavni likovi Luovih dela muškarci na ivici nervnog sloma, zabrinuti, opterećeni ljudi koji prolaze kroz određene krize, grešni antiheroji u potrazi za smislom. I dok je prethodna knjiga Naivan. Super. za temu imala mlade ljude, u Dopleru ton je još oštriji, tema surovija i proširena na probleme čitavog društva i svih generacija. Glavni lik ovog romana napušta društvo, dom i porodicu i odlazi da živi u šumi, pružajući time čitaocu samo osnovu za širu priču o usamljenosti i nezadovoljstvu, kao i otkrivanju novog smisla u dobrovoljnom izgnanstvu. Ozbiljne teme roditeljstva i krize savremenog društva dopunjuju se u ovoj knjizi slikama o unutrašnjim, ličnim preispitivanjima pojedinca pred ultimatumima koje mu nameće trka modernog doba.

Oštra kritika društva i priča o besmislu svega onoga čemu treba danas da stremi prosečan čovek, obogaćena je neodoljivim prepoznatljivim humorom Erlenda Lua koji vam ne dozvoljava da ovu, na momente surovu i oporu knjigu, doživite kao mračnu i pesimističnu.

Dopler je jedna od onih knjiga koje se brzo čitaju, a dugo pamte.

Advertisements

Author: Holden Kolfild

Odrastao sam...

3 thoughts on “Dopler – Erlend Lu”

  1. Da, samoooo… ima jedan problem koji nisam naveo 😦 Jedina ženska osoba koju poznajem a da je pročitala ovu knjigu je imala sledeći komentar: ”Da, a sada zamisli da je umesto glavnog lika, sve to njegova supruga uradila, a njega ostavila kući sa decom! Da li bi i tada tvrdio da je roman fenomenalan?”

    Ups! O tome nisam razmišljao… Izgleda da je ovo ”muška” knjiga. Ali i dalje tvrdim – fenomenalna!

    Liked by 1 person

  2. Evo, da ti se javi druga ženska osoba koja je knjigu pročitala onomad kad se pojavio prevod. Hm, kupila me je naracija, asocijativna brzina misli, hitro svičovanje s teme na temu, taj junakov tok misli, beg u utopiju, koje u stvari nema. Bar ne u u prostornom i vremenskom smislu, osim ako kao prostor uzmemo onaj u glavi.

    P. S. Ono baš i nije roman za “čaj u 5”, ali baš zato. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s