Na preporuku…

Dakle, na preporuku moje online prijateljice babeidede (nadam se da je sada već mogu tako nazvati), odgledao sam prethodnih dana dva igrana filma (pored dokumentarca o kojem sam već pisao), pa da kažem i moje komentare i preporuke…

Die Welle, aka The Wave (2008)

The Wave

babeidede je dogadjaje u filmu kratko opisala sa ”od školskog eksperimenta do kolektivnog ludila”… Slažem se sa tim opisom, naravno, ali film je mnogo više od toga. Film bi mogao da nosi i podnaslov ”Autokratija” jer se ta reč provlači od početka do kraja i govori o lakoći nastajanja autokratskih režima, što jedan profesor dokazuje jednostavnim školskim eksperimentom. Pored toga, film je antiglobalistički, govori o širokom spektru društvenih problema uzrokovanih neoliberalnim kapitalizmom i traži izlaz za srednju klasu i siromašne . Poruka filma je da autokratija nije rešenje, ali se pored negativnih, jasno ističu i neke pozitivne strane masovne psihologije, udruživanja, zajedništva i lakoće održivosti multinacionalnosti, multikonfesionalnosti, multikulturalnosti… ali i ta ”nepodnošljiva lakoća postojanja” ima neku svoju cenu.

Film preporučujem prvenstveno antiglobalistima, levičarima, altruistima i svima ostalim obolelim od bolesti koju psiholozi ne nazivaju bolešću već jednostavno – empatija.

 

Relatos Salvajes, aka Wild Tales (2014)

Divlje priče

Sjajan film, omnibus od 6 priča. Prvo ću citirati babeidede: “Divlje priče” su stvarno ludački ekscentrične i negde su mi poručile: “Super, svoj nagomilani bes zbog osećaja nepravde, zbog pucanja sujete, zbog osećaja uskraćenosti, zbog nagomilanih frustracija… možeš da ne kanališeš i to je tvoj izbor, ali sa izborom idu i posledice.”

Ja bih samo još dodao onima koji često umeju da kažu: ”Ovo samo kod nas ima…”, da kroz ovaj film mogu videti da se većina društvenih problema ne razlikuje mnogo od toga da li živite na Balkanu ili na Pirinejima… a šta se dešava ili bi se moglo desiti kada ljudima ”pukne film” zbog tih problema… pogledajte obavezno!

babeidede, sjajan izbor filmova i veliko hvala zbog toga! Pošto si me ”kupila” sa svojim izborom, a verujem i ovu nekolicinu koja prati moj blog, molim te da ovo ne bude sve, pa ako imaš još nešto ili kasnije ”naletiš”… misli na nas 🙂

 

 

Advertisements

Author: Holden Kolfild

Odrastao sam...

2 thoughts on “Na preporuku…”

  1. Dragi virtuelni prijatelju Kolfilde, izuzetno mi je drago da su te filmovi dojmili. Korisne osvrte si izneo iz onoga kako si doživeo filmove. Nadam se da razumeš da nisam želela da pišem o filmovima svoje utiske, pogotovo za “Die Welle”, jer ga baš treba proživeti i doživeti, a mnogo priče o filmu unapred, pa nisam želela da to bude sugestija. Sad bih se nadovezala na tvoje utiske i dodala da “Die Welle” jasno prikazuje kako je lako da se sklizne iz tzv. pod pretpostavkom dobre zamisli u to da je potreba za pripadanjem grupi u stvari i mogući kamen spoticanja pojedinca i onaj o koji kad se pojedinac oklizne o njega može da upadne i u ponor i kovitlac grupe sličnomišljenika, neprestano ponavljanje onoga što se već desilo, a ako se jednom desilo moguće je i da se desi ponovo, o tome kako moć podmuklo kvari ljude itd. Obrati još jednom pažnju u filmu na to koji su socijalni faktori koji doprinose diktaturi (bez obzira kojim pokretom ili poretkom se ona slikovito zvala).

    Eto, vidiš, izgleda mi da si u svojim osvrtima napisao naziv knjige koju bi mogli da pročitamo ponovo. Dakle, Milan Kundera – Nepodnošljiva lakoća postojanja. Istoimeni film bi mogao da se pogleda. Prvi put ili ponovo.

    Čitamo se i gledamo se. 🙂

    Like

  2. Da, sećam se profesorovog pitanja koji socijalni faktori utiču na nastanak diktature i sećam se odgovora učenika. Zapravo, upijao sam svaku rečenicu ovog filma, a sigurno ću ga pogledati još koji put…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s